De Tuin
Toen wij in 2010 in Sliedrecht kwamen wonen in een dijkhuisje aan de Baanhoek, was de tuin overwegend bestraat en stonden er bijna alleen coniferen achterin de tuin. Daar, tussen de coniferen, stonden drie pruimenbomen, drie perenbomen en één appelboom. Alle fruitbomen werden verdrukt door de vele coniferen die er stonden. We hebben een pruimenboom en en perenboom moeten weghalen, ze waren door de verdrukking van de coniferen 'misvormd' geworden. Met hulp van familieleden hebben we alle coniferen uit de tuin gehaald. Dit was een aardige klus! We hadden het overigens niet gered zonder hun hulp .
De volgende klus die we moesten doen was het graven van twee vijvers; één speciaal voor onze twee Carolina eenden en een vijver van 4 x 2 meter voor onze vissen die we mee hebben verhuisd vanuit Utrecht. Overigens hadden we de wanden van de vijver besteld voordat we gingen graven in de tuin. Nooit doen! Het bleek namelijk dat je bij het graven van alles tegen kunt komen, zoals een rioolbuis. Wisten we niet. Nu komt de vijver hoger te staan dan de bedoeling was. Ach ja....
Ook hebben we ruimte gemaakt voor onze schapen en kippen tussen de fruitbomen achter in de tuin. Nee ik moet het anders zeggen, ik wilde graag schapen, maar die grote rassen waren echt te groot voor ons. Dus hebben we gekozen voor het Ouessant schaapje, makkelijk in omgang en onderhoud, niet erg gevoelig voor ziekten, en o zo mooi om te zien.
Wij hebben geluk gehad met onze ram, Steven, hij is vriendelijk van karakter en probeert je niet de wei uit te krijgen met zijn hoorns. We hebben wel eens andere verhalen gehoord van Ouessant eigenaars.....
De kippen passen tussen de schapen, ze ontdoen de schapen regelmatig van hooi- en strostokjes. De schapen zijn dankbaar voor het toilet wat ze krijgen, ze staan er graag doodstil bij. We begonnen met Couchin kippen, echter deze overleden (te) snel, misschien is er te veel inteelt ontstaan doordat het ras erg gewild is de laatste jaren?! In De Bilt hadden we al Zijdehoenders gehad, wat ons toendertijd erg bevallen is qua ras. Rustig, niet erg schikachtig en met een beetje geluk zijn ze zelfs 'aaibaar' mits ze van kuiken af aan regelmatig in de handen gehouden zijn. Ze hebben zelfs de winter doorgelegd met het leggen van eieren wat niet echt gebruikelijk is. Inmiddels hebben we zo'n 6 eitjes per dag.
Als laatste moesten de planten en bomen, die nog in onze volkstuin in Utrecht stonden, verplaatst worden naar Sliedrecht. Hiervoor moesten we eerst heel wat tegels en vooral grint uit de Baanhoek-tuin halen en straatzand vervangen voor tuinaarde voordat we de planten en bomen erin konden zetten. De achtertuin lag aanzienlijk lager dan de grond voor het huis. Eerst hebben we de achtertuin een beetje opgehoogd voordat we verder konden werken. Maar na hevige regenval staat de achtertuin nog steeds voor een gedeelte helemaal onder water. Daar moeten we ook nog een oplossing voor zien te vinden binnenkort.
Nu, na twee jaar begint de tuin te lijken op wat we voor ogen hadden: een natuurlijke tuin met schuilmogelijkheden en voedselbronnen voor de vogels en andere dieren. Wij hebben bijvoorbeeld een kleine houtwal aangelegd en gaten geboord in het hout ten behoeve van insecten. Sinds kort hebben we een compost hoopje gemaakt waarin we de wormen rustig hun werk laten doen. We hebben bramen- en frambosenstruiken gepland, evenals bosbessenstruiken, cranberrieplantjes, vlierbesstruiken, hondsroosstruiken, en nog veel meer.
We zijn inmiddels al heel wat dieren tegengekomen in de tuin, zoals een egel, salamanders, de Heide kikker, een mol (die de tuin een beetje te gortig bewerkt zo af en toe), padden, de Hoornaar (de grootste wespensoort in NL), vele verschillende vogels: een heggenmusje, een winterkoninkje, een roodborstje, merels, lijsters, spechten (ook een koppel groene spechten) en zelfs een houtsnip! En laten we de roofvogels uit de Biesbosch niet vergeten. Een sperwer heeft de mussen al eens achtervolgd in de tuin. Erg spectaculair om te zien.
De bedoeling is dat meerdere dieren en insecten de tuin nog komen bezoeken. Hommels, bijen en wespen hebben we al op visite gehad, vlinders minder, maar ook dat willen we gaan stimuleren. We hebben zelfs een Oranje stipje gezien. Weet u wat het is? Een vlinder.
Ondanks het feit dat we al aardig in de buurt komen van wat we in gedachten hadden, zijn we er nog lang niet. De vijver moet nog netjes afgewerkt worden, er moet nog veel geschilderd worden aan hokken en afdakjes voor de dieren en de bijenkasten. De voortuin is in aanleg, de tuin naast het huis moet uitgedund worden qua planten, ach ja, er moet nog veel gebeuren dus. Gelukkig maar.
We hebben in de voortuin aan de zijkant van het huis een nectarine en perzik boom staan die geinfecteerd zijn door een schimmelsoort. De schimmel huisvest zich voornamelijk in de grond rond de bomen en besmet de openkomende knoppen van de bomen. Het gevolg is dat de vruchten niet (vol)groeien en het blad van de boom snel bruin wordt en afvalt. Nu staat propolis bekend om zijn natuurlijke vorm van antibiotische werking waarvoor het door de farmaceutische industrie voornamelijk gebruikt wordt in drankjes, zalfjes, tandpasta, creme-soorten en ga zo maar door.
Ik ga een poging wagen om met die propolis de nog ontluikende knoppen in te spuiten (als het droog weer is) in de hoop dat het de bloemknoppen geneest van de schimmelsoort. Een interessant experiment.
Propolis is een kithars die de bijen o.a. van de blad- en bloemknoppen halen van bomen en planten, bekendste voorbeeld hiervan is de kastanjeboom-knop die bedekt is met dit donker en kleverig goedje. In de bijenkast wordt deze plantaardige substantie gemengd met bijenspeeksel en wat bijenwas, zodat het goed verwerkbaar wordt voor de bijen. De bijen gebruiken het om de tochtgaten in de kast te dichten, maar ook om voorwerpen in de kast zoals een dode muis mee te bedekken en hiermee het lichaam te balsemen zodat de ziektekiemen geen schijn van kans hebben en zich niet kunnen verspreiden in de kast en onder de bijen. De enorm brede variatie aan biologische actieve stoffen, maakt dat propolis beschermend werkt tegen een groot aantal virussen, bacterien en schimmels.
Ik wil nu proberen de bloemknoppen dit jaar in de spuiten met een propolistinctuur die Raymond gemaakt heeft. Als het voor dieren en de mens goed is, waarom dan ook niet voor fruitbomen? Uitproberen kan absoluut geen kwaad.