Gebeurtenissen 2014

 
Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 25 juli 2014.
 
Zondag 16 februari 2014:
Vanmiddag wat foto's genomen van uitkomende en al geopende bloemknollen, zoals sneeuwklokjes en krokussen. Ook de akelei begint al uit te lopen (onderste foto).
De natuur begint te komen, de vlier begint ook al uit te lopen waarvan ik ook een foto gemaakt heb.
Zelfs één van de zijdehoenderhennen zit al te broeden op 5 eieren. 
 
 
Woensdag 26 februari 2014:
Nog zo'n 2 dagen en dan kunnen de kuikens geboren worden, ik hoop het toch. In het begin van het broeden was de hen wel slordig met de eieren. Soms moest ik er eentje terug onder haar leggen die verdwaald was in het hok. Maar de laatste dagen is ze net een tapijtje, ze drukt zich helemaal plat met de kop weggestopt in haar eigen veren. Misschien een geestelijke voorbereiding op het komende moederschap????  
Dinsdag 4 maart 2014:

Gisternamiddag heb ik een kuiken geholpen uit het ei te komen door de eierschaal iets meer open te maken zodat het voor het kuikentje iets makkelijk was om zich te bevrijden van het omhulsel. Vanmorgen heb ik even gecheckt, een donzig wit/geel achtig gekleurd kuiken, springlevend. Mama toch nog even laten zitten op de andere eieren, hoewel ik nog geen barst zag in de andere eierschalen. Op een gegeven moment zal de moederhen wel gaan rondlopen met het kuiken, dan kan ik de andere eieren verwijderen en checken of er nog leven is in deze eieren. 

Foto volgt zodra mama en kuiken rondlopen. 

 

Dinsdag 11 maart 2014:

Ik heb een zoekplaatje van het winterkoninkje, kun jij hem spotten op deze foto? Hij zit er toch echt!

Vrijdag 4 april 2014:

Gisteravond zijn we hooi en stro gaan halen voor de schapen en bij het uitladen van de balen vond Raymond iets opmerkelijks, wat we geen van beide eerder hadden gezien en wel een Hydrophilus piceus, oftewel de Grote spinnende watertor. Dood.

Waar deze jongen dan opeens vandaan komt is wel curieus, het water ligt toch wel op een grote afstand -voor de tor- van de vindplaats vandaan.

Volgens de Nieuwe insecten gids door Michael Chinery opgesteld, komt de grote spinnende watertor voor in stilstaand, plantenrijk water en is minder talrijk dan vroeger. Hij eet overigens plantendelen en ook waterslakken. De larven zijn zeer vraatzuchtig. Hij wordt ook wel de Pekzwarte watertor genoemd. 

Nu moet ik eerlijk bekennen dat als ik het insect tegen gekomen was, levend, ik toch niet zo gecharmeerd van hem zou zijn. Klein insecten oké, maar deze jongen is me wel iets te groot.

Woensdag 16 april 2014:

Eigenlijk is het wel grappig...Onze buurvrouw heeft eieren onder onze broedse kippen gelegd in de hoop dat ze uitgebroed zullen zijn voor Pasen. Het begint te dringen qua tijd, maar je weet nooit. In de loop van de weken broeden hebben ook onze andere hennen eieren gelegd, die de broedse kippen hebben ingepikt en onder zich hebben geschoven. En nu zijn er 2 kuikens geboren en het zijn zijdehoenders. De eieren van de buurvrouw zijn nog niet uitgekomen. Ik hoop toch wel dat er ook enkele van haar kuikens geboren zullen worden één dezer dagen.

Donderdag 24 april 2014:

Zoals te zien is op de foto hebben we een beetje last van rupsen in de vlierstruiken. Na een tijdje gegoogeld te hebben vermoed ik dat het de stippelmot of spinselmot is. In een insectenboek staat beschreven dat de rups veelvuldig voorkomt in fruitbomen en ze helemaal kaal vreten evenals de boom/struik inpakt met een soort spinsel-web. 

Zaterdag 17 mei 2014:

We ontdekten enige tijd geleden al dat er een vogeltje aan het broeden was in een zwaluwnest-kastje wat we opgehangen hadden bij de bijenkasten. Hebben we net ontdekt dat het een winterkoninkje is dat er nestelt. Ik heb geprobeerd een foto te maken van het nest maar durfde niet te dichtbij te komen uit angst dat de ouders anders de jongen misschien alleen laten. Het is niet een erg duidelijke foto, maar het is maar om een idee te krijgen niet waar?!

Met een beetje fantasie kun je een kopje zien in de opening van het nest.

 

Dinsdag 20 mei 2014:
De bijenboom heeft het moeilijk, het ziet er naar uit dat deze dood aan het gaan is. Bij het controleren van de boom merkte ik dat ik wat wegzakte in de grond. Vermoedelijk heeft de mol die onze tuin bezoekt ook een tunnel gegraven bij de bijenboom waardoor er een vacuum is ontstaan bij de wortels. Door de warmte is het proces van afsterven snel gegaan. Ik heb hem gisteren veel water gegeven en vanmorgen ook weer. Ik hoop zo dat de boom er weer bovenop komt. 
 
 
Overigens zijn dit de kuikens van dit jaar:
Zaterdag 31 mei 2014:
Gauw nog even wat geraniums planten voordat het helemaal niet meer kan.

Moet je kijken wat er bij ons op de trap naar de dijk toe groeit tussen de stenen....  een echinaforce en een lavendel plant. 

Vrijdag 20 juni 2014:
We hebben wederom problemen met de vijver. Het filter werkt niet goed waardoor we deze gaan vervangen voor een ander soort filter. 
Het is momenteel een beetje ploeteren en proberen de vissen van zuurstof te voorzien nu de pomp niet meer draait. Het buizensysteem moet aangepast worden en nu blijkt ook de originele pomp het opgegeven te hebben, dus ook weer een nieuwe pomp aanschaffen. Het zal nog wel even duren voor alles geinstalleerd is zoals het moet.
  
Maandag 23 juni 2014:
Eindelijk is het dan zover en hebben we dit weekend de filters met elkaar gewisseld en de vijver helemaal leeg laten lopen om de bodem vervolgens schoon te maken. De vissen in andere bakken even gehuisvest, niet te lang in verband met zuurstof tekort of te veel stressvorming.
 Wat een werk! 
 
Het buiswerk moet eerst drogen. Vanavond vindt de test plaats met het aanzetten van de pomp. 
 
's Avonds:
Er zijn enkele lekken in het buizenwerk, dus voorlopig wordt de pomp niet aangezet. Weer plakken en laten drogen.
Woensdag 2 juli 2014:
Eindelijk lekt het niet meer bij het draaien van de pomp. Er komt een geweldige hoeveelheid water door dit filter. De stelling waarop het filter rust is voor de zekerheid toch nog extra verstevigd. De vissen doen het gelukkig goed, geen doden gevallen door de gebeurtenis. En we kunnen ze weer beter zien in het water. Het is nog niet helemaal helder, maar gisteren heb ik er een algendoder in gedaan. 
Binnen enkele dagen worden er bacterien toegevoegd in het filter, dat dan 12 uur stil moet staan zodat deze zich kunnen vermenigvuldigen in het filter en hun werk goed kunnen doen zodat het water weer in een natuurlijk evenwicht komt.
Het was wel een ongelooflijke bende in de tuin. Gelukkig is dat nu voorbij.
 
 
  
 
En kijk dan toch eens wat de natuur ons geeft uit eigen tuin:
 
En deze dan,de Japanse wijnbes. Diebessen zijn lekker zoet van smaak en worden verzameld door mij om er een gelei van te maken, gezeefd en wel zónder pitjes erin. 
Woensdag 2 juli 2014:

Je zal dit in je tuin hebben. Elke dag een beetje meer gangen gemaakt. Tot nu toe weet ie ons te ontvluchten.

 

Zaterdag 12 juli 2014:

Zaterdag de 12e, vandaag de eerste van de twee open dagen georganiseerd door de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

 

Vanmorgen vroeg om 7 uur opgestaan, gegeten, de dieren verzorgd en de tuin ingericht met bijenkasten en vervolgens twee tafels met bijenartikelen en bijenvoorwerpen 'gedekt' die nodig zijn voor het imkeren. 

Het was een drukke middag, in de morgen waren er twee mensen gekomen die graag inlichtingen wilden over de bijen en hun volk. We dachten eerst dat er niet veel mensen zouden komen ondanks het feit dat er een artikeltje heeft gestaan in de plaatselijke krant betreffende de open dagen. 

Maar we vergisten ons, het werd druk in de middag, soms erg druk zodat we niet alle mensen te woord konden staan. Dat vind ik dan wel jammer, omdat je een kans mist deze mensen te kunnen vertellen over het nut van de bijen en hun fantastische levenswerk. 

Er was een mevrouw die het belangrijk vond ons te sponsoren en ons geld doneerde. Er waren kleine kinderen die genoten van de honingsnoepjes en aandachtig luisterden (zolang hun concentratie het volhield). Ze hebben gekeken in de bijenkast die gemaakt is van dik en doorzichtig kunststof zodat de bijenkast niet geopend hoeft te worden en de bijen niet verstoord worden bij het kijken naar ze. 

Er waren veel mensen die ook honingproducten kochten. Dat verbaasde ons eigenlijk wel gek genoeg. Althans, we hadden het niet verwacht dat het zou gebeuren. Wel leuk natuurlijk voor ons. 

Veel mensen wisten niet zo veel over bijen en hadden gerichte vragen die we konden beantwoorden (gelukkig). Maar zo was er een jongetje die 9 of 10 jaar was (ik kan me vergissen, leeftijd schatten is moeilijk), die wel heel veel wist al van de bijen. En dat is dan ook weer mooi om te horen. Er was een oudere dame die geinteresseerd was in het laten plaatsen van een bijenkast in haar tuin, die dan wel verzorgd moet worden door de imker zelf. Mensen die dit graag willen uitproberen kunnen contact opnemen met bijenverenigingen in Dordrecht of Gorkum. Er zijn altijd wel imkers die geinteresseerd zijn en een volk willen plaatsen. Een mevrouw was geweest terwijl het vandaag haar verjaardag was, toch gekomen uit nieuwsgierigheid en leergierigheid. Drie blonde meisjes, zusjes oplopend in leeftijd, die met mama komen kijken naar de bijen en op de bank mogen staan om in de honingslinger te kunnen kijken omdat we de slinger op een kleine verhoging hadden gezet. En een meisje die het honingsnoepje toch lekker vond hoewel ze meestal niet van plakkerige snoepjes houdt, zo vertelde mama ons. Of zou ze het snoepje hebben gepakt omdat haar oudere broertje ook een honingsnoepje in zijn mond had gestopt?! 

De kinderen lieten we ook de vissenvijver zien en konden ze een handje voer in de vijver gooien zodat ze vissen beter konden zien. Eén jongetje vond dat de vissen wel meerdere handjes voer mochten krijgen en merkte Raymond op: "Zo worden ze wel dik hoor", wat het jongetje alleen maar kon beamen om vervolgens weer een handje voer in de vijver te gooien. Erg grappig. 

Veel complimenten kregen we over de tuin, terwijl toch al de meeste planten uitgebloeit zijn, jammer genoeg. 

Ik vergeet vast nog een heleboel mensen te vermelden die geweest zijn, wat ons betreft was dit al een geslaagde dag. Ben benieuwd wat morgen ons brengt. Als het maar droog is, dan zijn wij al blij.....

 

Enkele foto's:

Zondag 13 juli 2014:

De dag begon niet echt goed, het weer zat tegen en de weersverwachting was niet positief: vanuit het zuid-westen regen met onweersbuien.

Mijn god, wat nu? Dan maar twee grote parasollen opgezet over de spulletjes. we realiseerden ons dat een partytent of een tuinpaviljoen wel erg handig is volgend jaar. En we willen de volgende keer ook proberen om waskaarsjes te laten maken door de kinderen. Hoe, weten we nog niet precies, het is niet de bedoeling dat kinderen zich kunnen branden aan de was, dus dat wordt nog effe uitzoeken. 

Maar raad eens wat, we hebben een fantastisch mooie middag gehad. En niet alleen door de mensen die ons bezochten, maar ook het weer speelde goed mee! Het was druk zelfs, soms konden we mensen niet te woord staan en dat vind ik dan erg jammer. Ik realiseerde mij ook 's avonds dat ik het volgens jaar anders moet aanpakken en de mensen gewoon in een groep aan te spreken ipv aparte groepjes. 

Ik moet wel zeggen dat het Raymond makkelijker afgaat om mensen toe te spreken en hun aandacht vast te houden. Ik hoop altijd maar van mijzelf dat ik niet te chaotisch ben geweest in mijn verhaal.....

Donderdag 17 juli 2014:

Lollig, er werd ons gevraagd door vrienden of we een kinderfeestje konden organiseren. Wij wilden graag, maar wat vertel je, wat laat je zien en hoe kun je hun aandacht vasthouden, mag je ze ook andere dingen laten zien dan de bijen?

Ik ben dan altijd zo perfectionistisch.....Raymond is relaxter daarin en hij deed het ook erg goed (zoals uit de foto's opgemaakt kan worden). 

Hij heeft laten zien hoe je honing slingerd en hoe lekker als dat is, dus er werd gretig met de vingertjes in de slinger gesmeerd. 

We hebben ze ook de vissen laten voeren die jammer genoeg niet echt hapten, ik denk dat ze het ook te warm hadden), zelfs de kippen kwamen niet enthousiast aanrennen bij het zien van voer. Maar ik geloof dat de jongens dat niet heel erg hebben gevonden. Ze hebben wel eieren gevonden (die ik een beetje opzichtig had neergelegd), tsja het moet wel leuk blijven hé.

Ze kregen een klein cadeautje mee en een eitje in een kippendoosje, stelt natuurlijk niet veel voor, maar ik geloof dat ze het wel leuk vonden.

 

En wederom krijg je dan ter plekke idee-en voor een volgende keer (misschien?). Was kort maar wel erg leuk. En bravo voor het kleine grut, ze hebben het hartstikke goed gedaan. En dat met die warmte!

 

Donderdag 24 juli 2014:

Een tijdje geleden heb ik gesproken over de lavendelplant die samen met een Echinaforce plantje een traptrede deelt bovenaan onze dijk:

Inmiddels is de Echinaforce knop bijna uitgebloeid, maar gelukkig komt een nieuwe alweer door.

En dan krijg je dit:

Vrijdag 25 juli 2014:

We hebben dit jaar een kuiken wat geboren is met een scheef snaveltje. Het is een gek gezicht en ze heeft wat extra aandacht nodig dat ze goed en genoeg kan eten, want pikken op de grond is toch wel moeilijk voor haar. Ze doet het goed hoor, het ziet er alleen gek uit.