“Als de honingbij van het aardoppervlak zou verdwijnen, zou de mens nog maar vier jaar leven. Geen honingbijen meer, geen bestuiving meer, geen planten, geen bloemen, geen dieren meer, geen mens meer". Albert Einstein.

Koninginnegelei 

Koninginnegelei is een stof die door de jonge bijen, niet ouder dan 14 dagen, wordt aangemaakt via de voedselklieren in hun kop. Met deze stof worden de bijenlarve de eerst drie dagen van hun bestaan gevoed. Vervolgens krijgen zij daarna een mengsel van honing en stuifmeelpollen te eten.

Een koninginnenlarve echter krijgt haar gehele leven koninginnegelei gevoed. Dit maakt het ook mogelijk dat een koningin groter wordt dan de andere bijen, maar ook als enige vruchtbaar is. Een koningin kan makkelijk 5 jaar oud worden. Afhankelijk van het seizoen worden de gewone bijen (werksters genoemd) zo'n 6 weken oud.

 

Koninginnegelei is lichtgeel van kleur en heeft een uitgesproken geur.

 

Het bevat o.a:

* Vit B2, B3, B4, B5, B6 welke noodzakelijk zijn voor onze energiehuishouding,

* Koper en Vit B6 wat bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem,

* Vit B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 en koper wat bijdraagt tot de normale werking van het zenuwstelsel,

* Levering van 10-HDA en P; specifieke vetzuren.

* Vit B9 en Zink

* Eiwitten en koolhydraten.

 

 

Honing kristallisatie uitgelegd:

Pure “rauwe” honing neigt na verloop van tijd te kristalliseren, wat een natuurlijk proces is. Elke honingsoort, elke andere soort nectar, bevat qua verhouding meer of minder glucose en fructose in zich wat het proces van kristallisatie beïnvloed. Dit houdt in dat ook elke honingsoort zich verschillend gedraagt qua kristallisatie proces in de loop der tijd. Zo kristalliseert Acacia honing bijna niet, maar Koolzaad honing heel snel. Dat houdt niet in dat de honing slecht geworden is! Het is een natuurlijk proces waarin de suikers zich gaan vormen tot grote kristallen. Honing kristallisatie zorgt ervoor dat de rijke smaak en kwaliteitskarakteristieken van honing behouden blijven. Het kristalliseren treedt op doordat de glucose in de honing een lagere oplosbaarheid heeft dan de fructose die zich beiden van nature in de honing bevinden. Sommige honing soorten kristalliseren uniform uit; anderen zullen gedeeltelijk gekristalliseerd zijn en twee lagen vormen in de pot, met de gekristalliseerde laag op de bodem en een vloeistof bovenop. De honing wordt hard, is niet meer smeerbaar, maar kan wel weer vloeibaar gemaakt worden door ze au bain-marie op te warmen. Doe dit echter onder een gecontroleerde temperatuur van niet hoger dan 35°C anders gaan alle waardevolle voedingsbestanddelen die zich van nature in de honing bevindt verloren. 

Verwarm honing nooit in de magnetron!

 

Nieuws

Een jonge fazant in de tuin

15-08-2013 21:00
Raymond heeft ongeveer een maand geleden van een collega een fazantenkuiken gekregen dat die...

Uitnodiging voor de Late Summer Fair in Sliedrecht

07-08-2013 20:54
We zijn uitgenodigd door de Stichting Sliedrecht Groen om samen met hen een kraam te bemannen...

Jam maken van 20 kilo (Belgische) kersen

29-07-2013 13:15
Doordat ik momenteel jam aan het maken ben van kersen kom ik niet aan de website toe. Ik was...

Verslag Landelijke Open Imkerijdag

17-07-2013 18:13
Zaterdag en zondag 13 en 14 juli 2013 hebben we een Open Imkerijdag gehouden. Dat houdt in dat...

P-moer aan de leg.

03-07-2013 10:43
Gelukkig bleek de P-moer (raszuivere koningin) eieren te leggen, wat overigens niet garandeert dat...

Bijenkoningin per post verstuurd!

24-06-2013 17:25
Bijenkoninginnen kunnen en worden soms ook per post verstuurd naar de imker. In deze envelop werd...

Anafylactische shock na bijensteek.....

19-06-2013 12:45
Gisteren een simpele handeling uitvoeren in de bijenkast, namelijk enkele bijen uit de honingkamer...

Bijen ontsnappen uit korf

05-06-2013 06:52
Zondagmiddag 2 juni hebben we een zwerm geschept bij ons die in de pruimenboom hing. Omdat we geen...

Wateroverlast

22-05-2013 10:31
Door alle regen die de afgelopen dagen is gevallen stond onze achtertuin blank. De schaapjes...

Levend verbrand in de zon!

25-04-2013 22:06
Vandaag heb ik in de tuin gewerkt voor het aanleggen van een tegelpad en ben gewoon levend...
Onderdelen 301 - 310 van 328
<< 29 | 30 | 31 | 32 | 33 >>