“Als de honingbij van het aardoppervlak zou verdwijnen, zou de mens nog maar vier jaar leven. Geen honingbijen meer, geen bestuiving meer, geen planten, geen bloemen, geen dieren meer, geen mens meer". Albert Einstein.

Koninginnegelei 

Koninginnegelei is een stof die door de jonge bijen, niet ouder dan 14 dagen, wordt aangemaakt via de voedselklieren in hun kop. Met deze stof worden de bijenlarve de eerst drie dagen van hun bestaan gevoed. Vervolgens krijgen zij daarna een mengsel van honing en stuifmeelpollen te eten.

Een koninginnenlarve echter krijgt haar gehele leven koninginnegelei gevoed. Dit maakt het ook mogelijk dat een koningin groter wordt dan de andere bijen, maar ook als enige vruchtbaar is. Een koningin kan makkelijk 5 jaar oud worden. Afhankelijk van het seizoen worden de gewone bijen (werksters genoemd) zo'n 6 weken oud.

 

Koninginnegelei is lichtgeel van kleur en heeft een uitgesproken geur.

 

Het bevat o.a:

* Vit B2, B3, B4, B5, B6 welke noodzakelijk zijn voor onze energiehuishouding,

* Koper en Vit B6 wat bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem,

* Vit B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 en koper wat bijdraagt tot de normale werking van het zenuwstelsel,

* Levering van 10-HDA en P; specifieke vetzuren.

* Vit B9 en Zink

* Eiwitten en koolhydraten.

 

 

Honing kristallisatie uitgelegd:

Pure “rauwe” honing neigt na verloop van tijd te kristalliseren, wat een natuurlijk proces is. Elke honingsoort, elke andere soort nectar, bevat qua verhouding meer of minder glucose en fructose in zich wat het proces van kristallisatie beïnvloed. Dit houdt in dat ook elke honingsoort zich verschillend gedraagt qua kristallisatie proces in de loop der tijd. Zo kristalliseert Acacia honing bijna niet, maar Koolzaad honing heel snel. Dat houdt niet in dat de honing slecht geworden is! Het is een natuurlijk proces waarin de suikers zich gaan vormen tot grote kristallen. Honing kristallisatie zorgt ervoor dat de rijke smaak en kwaliteitskarakteristieken van honing behouden blijven. Het kristalliseren treedt op doordat de glucose in de honing een lagere oplosbaarheid heeft dan de fructose die zich beiden van nature in de honing bevinden. Sommige honing soorten kristalliseren uniform uit; anderen zullen gedeeltelijk gekristalliseerd zijn en twee lagen vormen in de pot, met de gekristalliseerde laag op de bodem en een vloeistof bovenop. De honing wordt hard, is niet meer smeerbaar, maar kan wel weer vloeibaar gemaakt worden door ze au bain-marie op te warmen. Doe dit echter onder een gecontroleerde temperatuur van niet hoger dan 35°C anders gaan alle waardevolle voedingsbestanddelen die zich van nature in de honing bevindt verloren. 

Verwarm honing nooit in de magnetron!

 

Nieuws

Te koop aanbieden

05-06-2017 15:37
Hoe leuk ze ook zijn, we kunnen ze niet zelf houden: onze mannen. Twee boefjes, de ene zwart/wit,...

Biologische honing van Skal/bio controle

30-05-2017 14:57
Het is wel even een dikke pil aan informatie, maar zeer zeker de moeite waard om te lezen als men...

Hofstede dagen te Gouda

23-05-2017 19:25
Afgelopen weekend twee dagen op de Hofstede dagen gestaan bij de kinderboerderij in Gouda. Het was...

Bleskensgraaf

18-05-2017 12:31
Zaterdag 13 mei 2017   Vandaag braderie in Bleskensgraaf. 100% geluk gehad met het weer, toen...

telefoontje van de politie!

13-05-2017 18:35
Dinsadag 9 mei 2015   Vanmiddag een telefoontje van de Politie????!!!!! Ik schrik dan toch...

Wat een fantastisch product! Echt waar!

29-04-2017 20:49
Vandaag, zaterdag 29-04-2017, zijn we op zakenreis(je) naar Brugge gegaan. We gingen gericht op...

Het 1e lammetje geboren

28-04-2017 22:45
YES, EINDELIJK, een lammetje   Vanmiddag rond twee uur geboren een ramlammetje van Ziva,...

Nectar- en stuifmeelopbrengst calculator voor de landbouwer

25-04-2017 18:46
Nectar- en stuifmeelopbrengst calculator   "Het gaat niet goed met de bijen in Nederland. Met...

Steven als fotomodel

25-04-2017 15:55
Steven als fotomodel   Vanmiddag (woensdag 19 april 2017) zijn er foto's gemaakt van Steven...

Frustrerend

19-04-2017 16:12
Nog steeds geen lammeren terwijl ik het idee heb dat de dames op "knallen" staan. Elke keer de...
Onderdelen 51 - 60 van 328
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>