Gebeurtenissen 2013
Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 22 december 2013.
Maandag 15 april 2013:
Dit weekend zaterdagmiddag de bijen in geweest. Het volk wat we bekeken hebben, om later naar de fruitgaard te brengen in Brakel, zag er goed uit. Goed qua aantal bijen die op de ramen liepen en zaten, de koningin was aan de leg (we zagen eitjes en larven). Nog niet erg productief, wat logisch is gezien het koude weer van de afgelopen weken. Maar als het zo warm blijft als afgelopen weekend dan zal het volk vast en zeker explosief gaan groeien. Dus reden om het goed in de gaten te houden.
En zondagavond zijn we in Utrecht een Carnica F1 volkje gaan halen. Dat moet zich eerst goed ontwikkelen, wat een tijdje duren zal, voordat we er echt honing van af kunnen halen. Misschien lukt dat wel later in het jaar wanneer ze op de Reuzenbalsemien zullen vliegen. We zullen zien...
Donderdag 17 april 2013:
Gistermiddag in de bijen geweest. Het Carnica F1 volk is ongelooflijk groot gezien de tijd en temperatuur van dit jaar. Er zit broed in (eitjes, larven en gesloten cellen). Tijdens het kijken naar de ramen hebben we de gemerkte koningin gezien. Ze zag er vitaal uit. We hebben er een broedkamer bovenop gezet. En ze verder met rust gelaten. Er stond namelijk -net als vandaag- een harde westenwind. De bijen lieten het overigens toe zonder zich er druk om te maken. Super!
Vrijdag 26 april 2013:
We zijn afgelopen woensdagavond naar de bijenkast gaan kijken die op het fruit staat in Brakel. Er waren nog niet veel bomen in bloei. Toch hebben de bijen kans gezien al aardig wat nectar en stuifmeel te verzamelen. Het was ook al een groot volk moet ik zeggen.
Woensdag 8 mei 2013:
We zijn inmiddels alweer 8 mei! De tijd gaat snel.
Het bijenvolkje wat we uit Utrecht hebben gehaald is helaas overleden, maar we krijgen een nieuw volkje rond juni van deze imker.
Het volk in Brakel is wederom gecontroleerd op de ruimte voor het broed en de hoeveelheid honing die ze hebben gehaald. Inmiddels stonden de perenbomen ook in bloei. Maar het volk vond ons niet zo aardig toen we aan het werk waren in de kast. Nu was het wel al laat op de dag, rond 20.30 uur, dus misschien lag het daar aan dat ze zo opvliegerig waren. Of er zit een koningin in die niet zo zachtaardig is als wij willen, dan is het zaak haar dit jaar te vervangen voor een andere koningin die raszuiver(der) is. Nog weinig darrenbroed (de mannen onder het volk) aangemaakt. Door de late inval van de lente zijn ook de bijen achter in hun ontwikkelingsprogramma van de darren. Wat het bevruchten van nieuwe koninginnen bemoeilijkt.
Woensdag 1 mei hebben we een bijeenkomst gehad voor het starten van het doppenproject (het kweken van nieuwe -meer raszuivere- moeren). Het zal er misschien om spannen of de uitgekomen moeren wel goed bevrucht zullen worden doordat er nu nog zo weinig darren zijn.
Maandag 13 mei 2013: En dit gebeurt er dan als we de bijen niet genoeg ruimte geven om te kunnen bouwen en de cellen te kunnen vullen met honing. Dan gaan ze zoeken naar mogelijk ruimte die eigenlijk niet bedoeld is om op of in te gaan bouwen: de dekplank van de kast (de plank die bovenop de kast wordt gelegd om het volkje in de kast te kunnen houden).
Maandag 20 mei 2013:
Zondagmiddag hebben we onze twee bijenvolken thuis gecontroleerd.
Eén volk was niet ver gekomen met het uitbouwen van de raten in de 2e broedkamer. De honing wordt gestaag gehaald, maar door het slechte en koude weer loopt dit ook niet echt vlot. We hebben 4 ramen kunnen vinden die vol zaten met honing die geslingerd kunnen worden. Overigens had dit volk wel enkele speeldoppen, maar er waren maar weinig darren in het volk en het darrenbroed was verspreid op de ramen belegd. Het is duidelijk dat het blijvend slechte weer absoluut niet positief is voor de ontwikkeling van het volk als voor het halen en maken van honing.
Zondag 26 mei 2013:
Het volk in Brakel is gister namiddag gaan zwermen. Via een kennis van de eigenaresse van de boomgaard werden we gebeld. Een rit naar de zwerm werd gemaakt om deze te scheppen. Het was een grote zwerm. Nog gauw het moedervolk doorgespit op zoek naar koninginnedoppen en daarvan twee laten zitten als toekomstige koningin. Er blijft overigens maar één koningin over, welke dat wordt zoeken ze onderling uit. Later wordt deze nieuwe koningin vervangen door een raszuivere koningin zodat het volk zachtaardig blijft om in te werken.
Morgen het volk bij ons doorspitten op zoek naar de koningin en het volk afsplitsen. Later voegen we ook hier een nieuwe raszuivere koningin toe.
Dinsdag 28 mei 2013:
Je gelooft het nooit: ben je aan het werk in het ene volk, gaat het andere volk achter je op hetzelfde tijdstip zwermen!
Ik mag trots zijn op mezelf vind ik, de zwerm was in rietstengels terechtgekomen, ik heb net zo lang op mijn kont ervoor gezeten kijkend en turend in de zwerm totdat ik de koningin zag lopen en heb haar gauw gevangen. Vervolgens haar in een 3-ramertje gedaan en dichtbij de zwerm neergezet. Het is zo ongelooflijk hoe de bijen hun koningin ruiken en naar haar op zoek gaan en haar dan vinden in de nieuwe bijenkast. Het is achteraf gezien zo stom dat ik nooit een fotoapparaat bij me heb zodat ik foto's kan maken van wat ik doe en/of zie. Volgende keer beter wat dát betreft.
Woensdag 19 juni 2013:
Gistermiddag werd door de postbode een raszuivere P-Carnica koningin uit Slovenië in de brievenbus gedropt. Het was bijna 30 graden op dat moment en misschien zelfs nog wel warmer. Gauw het arme dier met haar 8 dochters verwijderd uit de kleine envelop (zie foto) zodat ze wat konden afkoelen. Nadat ik even met water gesprayd had op het kluisje werden ze rustiger en zag je dat ze meteen begonnen te drinken. De suikeroplossing die ze meegekregen hadden als voer tijdens de reis was uitgedroogd en konden ze niet opnemen als ze geen water tot hun beschikking hebben. De koningin is met haar dochters in het kooitje in een 6 ramer geplaatst met enkele jonge bijen uit een ander volk. We zetten deze kast even donker en koel weg zodat de andere jonge bijen de koningin en haar dochters kunnen bevrijden door het suikervoer op te eten, in de hoop dat ze elkaar dan aanvaard hebben als nieuw uniek volk.
Dinsdag 22 juni 2013:
Het Buckfastvolkje heb ik kunnen aanschaffen via een bekende Buckfastimker uit Apeldoorn. Het was grappig toen we het gingen ophalen, natuurlijk zo laat mogelijk zodat alle bijen van dat volkje echt binnen waren in de kast voordat het donker werd. De imker ging met een rookpijp nog "even" wat meerdere bijen afslaan uit een ander volk in mijn kast. Dat verliep vlekkeloos, zonder beschermend pak. Wij hadden alles meegenomen van huis, ook onze pakken. De imker grinnikte even om onze voorbereidingen en liet ons zien dat deze bijen echt te behandelen zijn zonder grote voorzorgsmaatregelen.
En het is nog steeds een prettig volk. Vanwege het natte en ietwat koude weer voor de tijd van het jaar voeren we ze bij met een suikerwater oplossing.
Woensdag 3 juli 2013:
Ja hoor, het nieuwe bijenvolkje gisteren opgehaald van de collega imker waarvan het eerder gekregen volkje in het voorjaar overleden was binnen een week. Toch super zo'n "service". Omdat ik een allergische reactie heb gehad op de bijensteken hadden we de pakken meegenomen als veiligheidsmaatregel en de epipennen voor geval dat. Gelukkig verliep alles vlekkeloos zonder pakken zelfs. Frustrerend voor mij dat ik niet meer met en in de bijen mag werken voorlopig juist vanwege de allergie, Raymond moet het werk even alleen doen. Maar gelukkig gaat het goed met de ontwikkeling van de volken, ook de raszuivere moer is goed geaccepteerd door haar nieuwe volk. Dat is toch altijd maar afwachten wat de natuur doet. De linde bloeit dus dat wordt goed nectar en stuifmeel halen voor ze. Er zijn verschillende linde-soorten zoals de Amerikaanse linde, de Winterlinde, de Zomerlinde, de Zilverlinde en de Hollandse linde. Ze geven allen stuifmeel en nectar. Een linde levert de insecten enkel goed nectar op mits er ook vocht genoeg in de bodem zit.
Het volk in Brakel is opgehaald en bij de linde geplaatst. De honing die ze al hadden gehaald bij de fruitboomgaard is verwijderd, wordt geslingerd en in potjes verpakt. Nu is het wachten op de lindehoning die ze zullen maken de komende periode.
Donderdag 22 augustus 2013:
We zijn inmiddels alweer augustus. De Linde honing was snel uitverkocht. Korte tijd na die dracht hebben we enkele ramen geslingerd uit bijenkasten uit onze tuin. Aangezien we niet weten waar ze die honing gehaald hebben, hebben we het Zomerhoning genoemd. Daar hebben we nog potten van over. Het gaat niet zo goed met de honingopbrengst dit jaar. Toch al met al het gevolg van het late voorjaar??? De nectar waar ze nu op vliegen is voornamelijk de Balsemien uit de Biesbosch. Ik heb al enkele malen geprobeerd foto's te maken van bijen die helemaal met wit stuifmeel op de rug binnenkomen. Maar ze zijn zo ijverig en fanantiek dat ze niet eens twee seconden stil staan als ze op de vliegplank aankomen.
Ik heb wel een iet wat amateuristische foto waarop een bij te zien is met wit stuifmeel op haar rug.
Donderdag 5 september 2013:
Eigenlijk is er niet veel meer te vertellen dan dat de bijen ijverig vliegen op de Balsemien. Ze blijven wit binnenkomen en ik begin me nu toch af te vragen óf we honing overhouden om te slingeren en hoeveel dat dan zal zijn ongeveer.
Ondanks het feit dat ik niet meer "in de bijen" en zelfs niet meer bij de bijen mag komen voorlopig, mis ik het wel. Van een afstand kijk ik dan eens naar de vliegplank om te zien wat er gebeurd in een volk. Ik kijk al uit naar de tijd dat ik weer met ze mag werken zodra de laatste prikken met bijengif gegeven zijn. Ik mag dan weliswaar weer met de bijen werken, maar de allergologe garandeert niet dat de allergie volledig weg zal zijn. Alleen imkeren zit er voor mij niet meer in, te gevaarlijk.
Maandag 16 september 2013:
Afgelopen zondag de 8e september heeft Raymond nog volle honingramen gehaald uit de kasten, waar dit mogelijk was, en heeft ze uitgebouwde ramen teruggegeven. Dan kunnen ze meteen honing opslaan en hoeven dan niet de ramen eerst uit te bouwen. Dat scheelt weer tijd en werk voor ze.
Vervolgens hebben we deze honing vrijdag 13 september in potjes gegoten voor de Fair de volgende dag in Sliedrecht.
De honing was donkerder dan vorig jaar. Waarschijnlijk hebben ze nog andere dracht gebruikt dan alleen de Balsemien. Doordat de natuur achterloopt, is de ontwikkeling van de Balsemien ook verlaat. Het meerendeel in de honing zal wel uit Balsemien bestaan, waarschijnlijk rond de 60% ongeveer. Dat houdt in dat de bijen -bij ons- zullen overwinteren op honing geheel van de Balsemien, want ze kunnen de komende weken nog halen, mits het weer het toelaat: niet te nat, niet te koud. Het wordt moeilijk qua 'inwintering' van de bijen. Andere imkers, waar nu geen dracht meer is, hebben hun bijen al klaargemaakt voor de komende winter: gezorgd dat ze voldoende voeding hebben in de kast (vaak in de vorm van suikerwater) en hebben ze behandeld tegen de varroamijt. Wij laten ze nog halen de komende weken en winteren ze dan in met de laatst gehaalde honing. Natuurlijk gaan we nog checken of ze wel genoeg voeding hebben om de winter door te komen. Maar ja, in de kasten kijk je over het algemeen als het weer het nog toe laat, weer: niet te nat, niet te koud.
Overigens heeft Raymond de bijen gisteren ook nagekeken en behandeld tegen de varroa en gezegd moet worden dat ook onze bijen niet gecharmeerd waren van zijn bezoek. Ze hebben weliswaar niet gestoken maar ze waren wat drukker dan gewoonlijk. Ik mocht absoluut niet van hem in de buurt komen, zelfs niet in pak, hij was ongerust dat ik gestoken zou worden. Toch wel jammer.
Maandag 7 oktober 2013:
De berichtgeving omtrent de bijen zal met de komende winterperiode wel langzaamaan afnemen, immers in de winter zijn de bijen in "winterslaap" en zullen ze niet meer uitvliegen totdat het weer voorjaar wordt.
Woensdag 13 november 2013:
Wonderbaarlijk, de bijen vlogen vanmiddag heel goed. De afgelopen dagen heb ik ze nauwelijks gezien, het was te miezerig of nat. Hoewel afgelopen zondag het weer ook goed was, zonnig, vlogen ze zo goed als niet (een enkeling daargelaten). Toch kreeg ik het voor elkaar een hele groep bijen naar buiten te krijgen uit de kast...Gewoon door tijdens het snoeien van de struiken en de bomen voor de bijenkasten één van de kasten (per ongeluk, eerder lompigheid kan ik wel zeggen) aan te stoten. In ommezien barstte het van agressieve bijen. Blijkbaar zijn raszuivere bijen in de herfst periode toch aanzienlijk minder vriendelijk als ze gestoord worden in hun werkzaamheden. Eén bij wist zich in mijn haren vast te houden, gelukkig vloog hij op een gegeven moment zelf weg zonder verder ruzie te zoeken. Wijze les aan onszelf: sluit de opening van de bijenkast af als je voor de kast aan het werk moet in de tuin.
Zondag 22 december 2013:
Er valt niet zoveel te vertellen dit jaargetijde. De bijen zijn rustig en vliegen een enkele keer als het droog is, niet veel wind staat en de temperatuur wat hoger is dan 8 graden. Het zijn meestal waterzoekers, ik zie ze veel naar waterbronnen vliegen en jammer genoeg kunnen ze daardoor ook dood gaan als ze terecht komen in het water. Maar afgelopen maandag de 16e december vlogen ze massaal uit. Ze cirkelden rond boven de bijenkast. Waarschijnlijk zijn het bijen die zich ontlasten willen, aangezien ze alles "ophouden" tot het beter weer wordt en ze naar buiten kunnen zonder te veel af te koelen (met de dood tot gevolg).
Aan de ene kant een beetje verontrustend om te zien: zijn ze niet té enthousiast om zo uit te vliegen? Het is wel een erg zachte winter, zeker gezien ten opzichte van vorig jaar met de -10 's nachts.....
Dat wordt afwachten tot het voorjaar en kijken welke volken de winter goed zijn doorgekomen.