Onze schapen
We zijn in mei 2010 gestart met Steven en twee zwarte ooien, Mama en Tante genaamd. In juli 2012 hebben we Mini (een zwart schimmel ooi) erbij gekocht.
Er zijn inmiddels na de jaren enkele lammetjes geboren, rammen als ooien. De rammen worden weggebracht naar een erkend fokker die ze laat opgroeien en de mooiste selecteert uit zijn grote kudde. De ooitjes zijn tot nu toe gebleven maar we zullen dit jaar toch enkele moeten wegdoen want veel ruimte voor alle ooien hebben we niet.
Inmiddels hebben we in de jaren gebruik gemaakt van de mogelijkheid om rammen te lenen bij fokkers, zodat we niet zelf een ram moeten kopen die dekken kan. (Steven is gecastreerd omdat hij niet voldeed aan de rasstandaard qua schofthoogte en daarom niet wilden fokken met hem).
Zo hebben we:
In oktober 2011 tot april 2012 hebben we een zwarte ram geleend, Vadar van de Klaverweide.
Op 3 april 2012 is dan een zwart ramlam geboren van Mama, we hebben hem Xander genoemd.
In oktober 2012 tot april 2013 hebben we een zwartschimmel ram geleend, Vauclin van de Klaverweide.
Op 1 april 2013 is dan een zwart ooilam geboren van Mama, Yentl genoemd.
In oktober 2013 tot april 2014 hebben we een zwarte ram geleend, Karel van 'teiland.
Op 30 maart 2014 is dan een zwart ramlam geboren van Mini, Zacharia genoemd.
Op 22 maart 2014 is een zwart ooilam geboren van Yentl, Zsa Zsa genoemd.
Op 14 april 2014 is een zwart ooilam geboren van Mama, Ziva genoemd.
Eind november 2014 tot 25 januari 2015 hebben we een zwart schimmel ram geleend, Xixian van de Klaverweide.
Hij is zo kort gebleven vanwege het feit dat hij nogal erg beschermend was naar de ooien en mensen aanviel.
Dus is het maar af te wachten wat er geboren wordt dit jaar gezien de korte tijd dat Xixian bij de ooien gelopen heeft.
Hoewel het ras erom bekend staat dat ze een hoog knuffel gehalte hebben, houden onze dames zich liever op de achtergrond. Maar niet onze ram, Steven, die komt tegen je aan staan om geaaid te worden en blijft zo rustig een half uur staan.
Mama is absoluut de dapperste en de leidster van de groep. Als ze naar buiten gaan na een nacht in de stal te zijn geweest, loopt Mama altijd voorop en dan volgt de rest. Als Mama niet de leiding neemt weigeren de andere twee, nu inmiddels de andere drie met Mini erbij, om in actie te komen en zetten letterlijk de hakken in de grond.
Toen we Mini haalden bij de fokker en bij de drie schapen in de wei zette, was er paniek in de groep. Het leek wel alsof de andere drie schrokken van de andere kleur van Mini, naast het feit natuurlijk dat ze nieuw was. Het heeft zeker anderhalve week geduurd voordat Mini bij de andere mocht komen liggen in de schaduw! Eerlijk gezegd waren we wel even bang dat ze niet zou kunnen blijven vanwege het feit dat ze maar niet geaccepteerd werd. En Steven is nog steeds niet zo gecharmeerd van Mini, ze zullen niet vrijwillig dicht bij elkaar in de buurt gaan staan. Maar ze staan de komende tijd even samen buiten terwijl de andere ooien met lam nog even binnen blijven. Wellicht dat de relatie van Steven en Mini dan beter zal worden aangezien ze nu van elkaar afhankelijk zijn qua gezelschap.
Steven is nogal een lomperik en kan niet samen bij het lam nu het zo klein is, het lijkt wel alsof hij niet weet wat hij ermee aan moet. Hij drukt het in een hoek of loopt het omver, zoals we in het begin hebben meegemaakt met Xander. Dus dan maar even gescheiden van elkaar.
Mama met Yentl, net een 15 minuten oud.
leenram 2012-2013, Vauclin
De officiele stamboeknamen van onze schaapjes zijn:
Mama is Nicole van de Klaverweide, geboren 11/04/2002; zwart.
Tante is Nicola van de Klaverweide, geboren 22/04/2002; zwart.
Mini is Mini 2 vom Tannenhof, geboren 21/04/2008; zwart schimmel.
Yentl van de Baanhoek, geboren 01/04/2013; zwart.
Zsa Zsa van de Baanhoek, geboren 22/03/2014; zwart.
Ziva van de Baanhoek, geboren 14/04/2014; zwart.
En dan als laatste Steven, onze teddybeer, heet eigenlijk officieel Steven van de Kiewitshorn, geboren 27/04/2007; zwart.
Ik ben een keer naar de fokkers-keuringsdag geweest in Didam. Effe een uur en kwartier heen en anderhalf uur terug (de A15 stond vast ivm de werken op de A27). En ik heb al zo'n hekel aan files.
Ik was er rond 09.00 uur. De dierenarts onderzoekt elk binnenkomend schaap op eventuele ziekten voordat het door de keurmeesters gemeten en gewogen wordt.
Elk dier krijgt een nummer bij binnenkomst dat correspondeert met het nummer en de naam van het dier zoals vermeldt in de catalogus.
Het ziet er netjes verzorgt uit: de schapen komen in al klaar staande hokken terecht. Er ligt een zeil met daarop zaagsel zodat ze wel kunnen liggen zonder vuil te worden, maar zelf niet de grond kunnen bevuilen waarop ze staan. Dat is makkelijk opruimen aan het eind van de dag.
Elke fokker presenteert zijn eigen dier. De ooien en rammen worden afzonderlijk van elkaar gekeurd. Nadat de drie keurmeesters met elkaar hebben overlegd bij elk dier en alles genoteerd hebben, vertelt één van hen wat de beoordeling is geworden van het dier en waarnaar ze gekeken hebben.
De keurmeesters kijken of de dieren qua kenmerken voldoen aan de eisen van het stamboek, en geven hier en daar tips waarop te letten bij het fokken.
Erg leuk om mee te maken zo'n dag. Het gaat er gemoedelijk en vriendelijk aan toe. Mensen spreken je aan en stellen zich voor, maken een praatje met je. Ik werd geinterviewd voor het fokkersblad van de FOS, misschien sta ik er in de volgende oplage wel in. Al met al erg leuk. Heb overigens een meetstok gekocht bij de bestuurstafel zodat ik Yentl kan opmeten en kan beoordelen of ze aan de standaardlengte onder de 46 cm voldoet. Ik vrees het ergste, ik denk dat ze nu al te groot is voor haar leeftijd, maar niet te snel op de zaken vooruit lopen.
Er waren ooitjes die er erg slank uitzagen en vrij smalle pootjes hadden, erg elegant. Er waren ook schaapjes die er wat compacter uitzagen. Maar gelukkig geeft dat niet, want dat is de opzet van de fokkersvereniging: een ieder fokt zijn dier op de kenmerken die hij het mooist vindt (wel volgens de rasstaandaard natuurlijk).