Aldi Duitsland doet bijengif in de ban

18-01-2016 15:49

Duurzaamnieuws.nl

 

Aldi Duitsland doet bijengif in de ban

Van: redactie op 18 januari 2016 | 0 reacties | categorie: Nieuws

bijenradar neonicotinoïdenSupermarktketen Aldi Süd heeft aan haar Duitse en Nederlandse leveranciers opgedragen acht pesticiden die zeer schadelijk zijn voor bijen uit te faseren. Dit heeft Aldi Süd meegedeeld in een brief aan Greenpeace. Aldi is daarmee de eerste grote Europese winkelketen die een stop zet op bijengif. Greenpeace roept andere supermarkten op het voorbeeld van Aldi Süd te volgen. Greenpeace vraagt daarnaast staatssecretaris Van Dam eerder aangenomen Kamermoties voor een verbod op bijengif (neonicotinoïden) nu eindelijk uit te voeren. Komende woensdag spreekt de Tweede Kamer over een mogelijk verbod op bijengif.

“Hiermee geeft Aldi Süd een voorbeeld dat navolging verdient,” zegt Kees Kodde, woordvoerder duurzame landbouw van Greenpeace. “We hebben honingbijen en wilde bijen hard nodig voor de bestuiving van ons voedsel. Ons milieu wordt vervuild door deze pesticiden en bijen en andere nuttige insecten leggen daardoor het loodje.” Na jarenlange structurele overschrijdingen van de waternormen in Nederland door de pesticiden van bedrijven als Bayer, kiest staatssecretaris Van Dam voor opnieuw uitstel van een verbod op het gebruik van één soort bijengif in één sector: imidacloprid in de glastuinbouw. De stap van Aldi Süd gaat verder: het bedrijf legt telers op dat acht pesticiden uitgefaseerd moeten worden.

De acht pesticiden die Aldi Süd in de ban doet, zijn thiamethoxam (dit middel wordt gebruikt in onder andere sla en andijvie), chlorpyrifos, clothianidine (onder andere koolraap, spruiten, bloemkool, boerenkool), cypermethrin (prei, kool), deltamethrin (onder andere bloemkool, paprika, tomaten, sla, aubergine, komkommer, erwten, fruitteelt, bollen), fipronil (aardappels), imidacloprid (onder andere fruitteelt, sla, aardappels, kasgroenten) en sulfoxaflor. Deze pesticiden worden ook veel toegepast in de sierteelt, bij bloemen, planten, bollen en bomen. Nederlandse telers die aan Aldi Süd leveren, zullen nu ook hun teelt aan moeten passen. Dit is ook goed mogelijk: steeds meer boeren en telers slagen erin zonder bijengif te telen.

De Europese Commissie kondigde in 2013 een moratorium aan op drie soorten bijengif: imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine. Dit moratorium geldt alleen voor bepaalde toepassingen van het bijengif en laat in Nederland 85% van het gebruik van deze neonicotinoïden ongemoeid. Aldi Süd gaat met het weren van acht pesticiden veel verder.

Onderzoek dat Greenpeace onlangs deed rond appel- en perenboomgaarden en in de sierteelttoonde aan dat bodem en water nog steeds vervuild zijn met pesticiden en dat sierteeltproducten vol pesticiden in tuincentra als ‘bijvriendelijk’ worden verkocht. Kees Kodde: “Retailers hebben veel macht in de keten en moeten telers en boeren ondersteunen bij de noodzakelijke overgang naar een landbouw die de bijen respecteert en ons milieu en water niet vervuilt.”

www.duurzaamnieuws.nl/aldi-duitsland-doet-bijengif-in-de-ban/