Besmettelijke bijenziekte in Drenthe.

29-08-2014 16:11

In het AD van vandaag -29 augustus- staat dat Amerikaans Vuilbroed, ook wel AVB genoemd, is uitgebroken in Drenthe. Schijnbaar gebeurt dit wel vaker in Drenthe, want de krant spreekt van 'na jaren weer terug in Drenthe'.

Zie: www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3728014/2014/08/28/Besmettelijke-bijenziekte-na-jaren-weer-terug-in-Drenthe.dhtml

 

Wat is Amerikaans Vuilbroed?

Uit: Plant Research International Universiteit Wageningen (voor de gehele tekst zie edepot.wur.nl/44017).

 

Net zoals andere dieren hebben ook honingbijen last van ziekten. Een aantal ziekten komt alleen bij volwassen bijen voor. Andere ziekten tasten de bijen in het broedstadium aan, zoals in dit geval, door Amerikaans Vuilbroed.

Amerikaans Vuilbroed wordt veroorzaakt door de sporenvormende bacterie Paenibacillus larvae. Jonge larven raken geinfecteerd als sporen van de bacterie via het eten opgenomen worden. De sporen kiemen in de darmen van de larve en na een tijdje infecteert het de hele larve, zodra de broedcel na 6 dagen gesloten wordt gaat ze dood. Als de larve 'opgegeten' is worden miljoenen sporen van de bacterie gevormd. Deze sporen zetten zich af in de celwanden en zijn moeilijk tot niet te verwijderen door de bijen. Tevens kunnen de sporen extreme situaties als hitte en koude verdragen en zijn ze ongevoelig voor desinfecteermiddelen. De sporen zijn tot 30 รก 40 jaar levensvatbaar. Het geinfecteerde bijenvolk komt na enige tijd te overlijden.

 

Door te zwermen en door actief het broednest te verlaten kunnen honingbijen ziekten ontvluchten. Het is vooral door de praktijk van de bijenhouderij dat ziekten als het Amerikaans Vuilbroed grote problemen veroorzaken. Het beheersen van broedziekten begint bij goed en hygienisch bijenhouden door de imker zelf. Het verspreiden van de ziekte komt vaak door het gebruik van besmet kastmateriaal in een ander -nog gezond- volk. 

 

Amerikaans Vuilbroed is een aangifteplichtige ziekte. Het beleid is erop gericht na signalering de ziektehaard te isoleren en ze op te ruimen door vernietiging van het besmette volk.