Bijennest in holte van knotwilg.

02-08-2014 18:35

Gisteren zijn we naar een bijennest gaan kijken in Werkendam dat zich onderin de stam van een knotwilg bevindt.

Het is (was) erg mooi om te zien hoe de bijen stuifmeel haalden en zelfs buiten het nest honing aan elkaar overdraagden....

Het nest verwijderen kan niet zonder het gehele volk te beschadigen en dat is niet onze bedoeling. Trouwens, het volk levert geen overlast dus hoeft het ook niet vernietigt te worden. Iets wat wij overigens nooit zullen doen omdat we daar gewoon op tegen zijn. 

Welke bijen wél problemen opleverden was het volk van Raymond dat enkele meters verderop stond. Hij opende de kast ter controle en meteen werden we aangevallen door bijen uit het volk. Ze vliegen dan met veel geweld tegen je vizier aan in de hoop je te kunnen steken (en te kunnen verjagen). Het is wel duidelijk dat het volk dat zich in de knotwilg bevindt absoluut geen aflegger is van dit agressieve volk in de kast. 

Ondertussen werd Raymond 3 keer gestoken. Ik heb me op een afstand gehouden hoewel zelfs enkele meters van het volk vandaan we nog niet veilig waren.

Uiteindelijk heeft Raymond toch maar besloten niet meer met dit volk verder te werken na dit jaar.

Volk in de stam van de knotwilg en drie bijen met de koppen bij elkaar die honing overdragen aan elkaar, tevens is een bij te zien met stuifmeel aan de poten: