Collega imker helpen

04-09-2013 06:56

Op 26 augustus kregen we van een collega imker uit de buurt een mailtje dat in zijn volk de moer verdwenen was. Hij had al enkele keren de kast doorzocht, en voor de zekerheid dan nog maar eens, maar kon hare majesteit -die gemerkt was met een witte stip- niet meer vinden.

Nu is het zo dat er wel eens een enkele keer de aangebrachte stip op de rug van de koningin kan verdwijnen door bijvoorbeeld overmatig en grondig poetsgedrag van de werksters.

Maar in dit geval was het waarschijnlijk niet zo, omdat er ook geen eieren en larven meer aanwezig waren. Wat op zich betekent dat zo'n volk op den duur doodgaat als 'de imker' niet ingrijpt.

Er was echter nog een theorie....door de ingevallen pauze tussen twee dracht(bloei)periodes kan het zijn dat de koningin het rustiger aandoet .Dit kan zijn omdat er geen voeding is om te halen voor de haalbijen en zij het bericht krijgt van hen dat ze "het rustiger aan mag doen". Zodra er dan weer voeding te halen is gaat ze meestal ook wel weer eieren leggen.

Maar goed, dat zijn allemaal theorien en lost nu de situatie niet op.

In overleg met elkaar hebben we besloten een raam met eieren en larfjes uit een volk van ons te halen en dit in de moerloze kast te hangen. Als er dan reddingsdoppen gemaakt worden (dus met spoed nieuwe koninginnen 'gemaakt' worden), zou dit kunnen betekenen dat er daadwerkelijk geen koningin aanwezig was of er was een koningin aanwezig die niet meer goed functioneerde maar die nog wel in het volk rondliep. (Wat in dit geval dus niet waarschijnlijk was, omdat de collega imker wel een aantal keren gezocht had naar haar).

Op zondag 1 september mailde de collega dat hij twee redcellen (zoals dat dan heet) had gevonden op het raam. Dus toch echt geen moer meer aanwezig. Maar ja, is het wel verstandig om ervan uit te gaan dat er nog genoeg darren (mannen) aanwezig zijn in een volk om de nieuwe koningin te bevruchten. Zo laat nog in het jaar?! We durfden de gok niet te wagen en hebben toen de kast met bijen (waar het nood-raampje werd uitgehaald) verenigd met het moerloze volk. Wat inhoudt dat je het ene volk bovenop een ander volk zet zodanig dat de bijen op den duur bij elkaar in de kast kunnen komen en een nieuw groot volk maken, met een al leggende moer.

We hebben nog niet gehoord of dit goed is gegaan en de volken elkaar hebben geaccepteerd. Vaak is geen nieuws goed nieuws.......Laten we hier maar vanuit gaan en hopen dat de bijen nog veel stuifmeel en nectar mogen halen van de Reuzen balsemien die nu nog bij ons bloeit over het kanaal.