Eerste dag van de Landelijke Open Imkerijdag op zaterdag

12-07-2014 18:48

Zaterdag de 12e, vandaag de eerste van de twee open dagen georganiseerd door de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

 

Vanmorgen vroeg om 7 uur opgestaan, gegeten, de dieren verzorgd en de tuin ingericht met bijenkasten en vervolgens twee tafels met bijenartikelen en bijenvoorwerpen 'gedekt' die nodig zijn voor het imkeren. 

Het was een drukke middag, in de morgen waren er twee mensen gekomen die graag inlichtingen wilden over de bijen en hun volk. We dachten eerst dat er niet veel mensen zouden komen ondanks het feit dat er een artikeltje heeft gestaan in de plaatselijke krant betreffende de open dagen. 

Maar we vergisten ons, het werd druk in de middag, soms erg druk zodat we niet alle mensen te woord konden staan. Dat vind ik dan wel jammer, omdat je een kans mist deze mensen te kunnen vertellen over het nut van de bijen en hun fantastische levenswerk. 

Er was een mevrouw die het belangrijk vond ons te sponsoren en ons geld doneerde. Er waren kleine kinderen die genoten van de honingsnoepjes en aandachtig luisterden (zolang hun concentratie het volhield). Ze hebben gekeken in de bijenkast die gemaakt is van dik en doorzichtig kunststof zodat de bijenkast niet geopend hoeft te worden en de bijen niet verstoord worden bij het kijken naar ze. 

Er waren veel mensen die ook honingproducten kochten. Dat verbaasde ons eigenlijk wel gek genoeg. Althans, we hadden het niet verwacht dat het zou gebeuren. Wel leuk natuurlijk voor ons. 

Veel mensen wisten niet zo veel over bijen en hadden gerichte vragen die we konden beantwoorden (gelukkig). Maar zo was er een jongetje die 9 of 10 jaar was (ik kan me vergissen, leeftijd schatten is moeilijk), die wel heel veel wist al van de bijen. En dat is dan ook weer mooi om te horen. Er was een oudere dame die geinteresseerd was in het laten plaatsen van een bijenkast in haar tuin, die dan wel verzorgd moet worden door de imker zelf. Mensen die dit graag willen uitproberen kunnen contact opnemen met bijenverenigingen in Dordrecht of Gorkum. Er zijn altijd wel imkers die geinteresseerd zijn en een volk willen plaatsen. Een mevrouw was geweest terwijl het vandaag haar verjaardag was, toch gekomen uit nieuwsgierigheid en leergierigheid. Drie blonde meisjes, zusjes oplopend in leeftijd, die met mama komen kijken naar de bijen en op de bank mogen staan om in de honingslinger te kunnen kijken omdat we de slinger op een kleine verhoging hadden gezet. En een meisje die het honingsnoepje toch lekker vond hoewel ze meestal niet van plakkerige snoepjes houdt, zo vertelde mama ons. Of zou ze het snoepje hebben gepakt omdat haar oudere broertje ook een honingsnoepje in zijn mond had gestopt?! 

De kinderen lieten we ook de vissenvijver zien en konden ze een handje voer in de vijver gooien zodat ze vissen beter konden zien. Eén jongetje vond dat de vissen wel meerdere handjes voer mochten krijgen en merkte Raymond op: "Zo worden ze wel dik hoor", wat het jongetje alleen maar kon beamen om vervolgens weer een handje voer in de vijver te gooien. Erg grappig. 

Veel complimenten kregen we over de tuin, terwijl toch al de meeste planten uitgebloeit zijn, jammer genoeg. 

Ik vergeet vast nog een heleboel mensen te vermelden die geweest zijn, wat ons betreft was dit al een geslaagde dag. Ben benieuwd wat morgen ons brengt. Als het maar droog is, dan zijn wij al blij.....

 

 foto's: