En jawel, de 2de bijenzwerm geschept.

11-05-2016 13:30

En jawel, de 2de bijenzwerm geschept.

 

We werden gebeld met de vraag of we een bijenzwerm konden komen weghalen. Door omstandigheden kon ik jammer genoeg niet mee met Raymond kijken op de IJsvogel te Sliedrecht. Ik hoorde later van Raymond dat de zwerm in een conifeer/naaldboom hing en dat hij net al zijn spullen had klaarstaan om te beginnen toen de zwerm besloten heeft om toch maar verder te trekken. Deze is tenslotte in een schoorsteen terecht gekomen. Wij kunnen niet veel doen in zo'n geval, net zoals ze een spouwmuur inkruipen. En ze zijn  beschermd dus de gemeente spuit ze ook niet meer dood. Wel lastig voor de mensen kan ik mij voorstellen. 

Foto van de zwerm:

 

Wel, nu verder, toen ik terug thuis kwam (Trix ) werd ik opgebeld met de vraag of we (wederom) een bijenzwerm wilden komen halen. Dus toen ging Raymond van het ene adres direct naar het volgende op de Waalstraat. Daar hing een zwerm ietwat ongelukkig in een grote struik. Dan wordt het een beetje improviceren.

Hij werd bijgestaan door een bewoner van het huis die uit veiligheid toch ook een pak heeft aangetrokken en met z'n twee-en zijn ze aan de slag gegaan. Toen ik klaar was en weg kon van huis ben ik Raymond gaan opzoeken, zo nieuwsgierig als ik ben.

 

Hij was nog bezig en ik moet zeggen, dit was wel een speciaal volkje. Het bleef maar twijfelen of het nu wel of niet de bijenkast in moest kruipen nadat Raymond een aantal bijen in de kast had kunnen doen. Ik dacht dat er misschien 2 koninginnen zouden kunnen zijn, misschien verklaard dat de verdeeldheid in het volk.

Nou ja, blijven kijken en de bijen wat natspuiten, altijd goed ook met dit warme weer, en ze dan als kluitje oppakken en in de kast stoppen (met hulp van de bewoner). Samenwerking hé?!

Op een gegeven moment komt Raymond naar ons toelopen, veilig aan de overkant van de straat toekijkend, en zie ik opeens de koningin op zijn imkerkleding lopen. Ik heb haar meteen gepakt en in de auto hebben we dan de koningin opgesloten in een koninginnekluisje.

Wat een toeval!

 

Hare Majesteit werd vervolgens in de bijenkast gedaan waarna we verwachten dat de rest wel snel zou volgen. Maar dat ging niet van harte moet ik zeggen, wederom mijn twijfel: zijn er misschien tóch 2 koninginnen in de zwerm?

Onder het genot van een kopje koffie met lekkers hebben we dan een tijdje gewacht. De bijen waren wat meer de kast ingetrokken, maar er waren er ook veel nog buiten de kast. Ook geprobeert deze dan aan te moedigen de kast in de kruipen met wat sproeien van water. De kast uiteindelijk gesloten en mee naar huis genomen. Aangezien het best wel een grote zwerm was hebben we de zwerm in de Golzkast geplaatst. De Golzkast geeft veel ruimte maar dan niet gestapeld zoals bij de gebruikelijke bijenkasten, maar alles op één niveau horizontaal. (Lastig uitleggen). Het voordeel van deze kast is dat ik niet meer de verschillende kastdelen van elkaar moet aftillen wat heel wat kilo's gewicht scheelt. 

Het betreft de licht bruine kast vooraan in de foto.

Later op de avond werden we gebeld door dezelfde bewoner van de Waalstraat dat er toch nog wel een bol bijen in de struik hing. We zijn gaan kijken en hebben nog een aantal bijen kunnen meenemen naar huis. De overige bijen zullen in de loop van de avond terugvliegen naar de oude bijenkast waar ze oorspronkelijk uit komen (of met een beetje pech komen te overlijden).

Die arme "beestjes" moeten het warm hebben gehad, ze zaten in de volle zon, dus hebben we ze wederom wat water gegeven, beetje afkoelen.

Zaterdag 7 mei 2016:

Ze bleken de volgende ochtend dus niet weggevlogen te zijn, dus ben ik met De Uitrusting nogmaals gaan kijken. Zo snel zag ik toch geen 2de koningin in dit kleine bolletje resterende bijen. Ik zat ernstig na te denken wat te doen, hield de plantenspuit paraat en het werkkoffertje geopend. Opeens zag ik de bijen zich verplaatsen naar en in mijn werkkoffertje. Bleek dat ze het koninginnekluisje hadden, waarschijnlijk, geroken en daar op gingen zitten stertselend en wel. 

Zo heb ik een tijdje gewacht en toen ik dacht dat 3/4 van dat kluitje bijen in mijn koffertje zaten heb ik die gesloten en zo mee naar huis genomen. Daar aangekomen heb ik het koffertje geopend neergezet bij deGolz kast waar we eerder de koningin in hadden gedaan met een deel van de zwerm. 

De foto hierboven ziet u de Golzkast, de foto's hieronder laten u zien een klein kastje bovenop de Golzkast waar de bijen inzaten die we bij het 2de bezoek hebben weggehaald en de laatste foto is dezelfde situatie maar dan met het werkkoffertje erbij geopend. Als het goed is (je weet het niet met dit gekke volkje) vliegen de bijen uit de kleine kast en de werkkoffer ook naar de Golzkast.

We zullen afwachten....