En jawel hoor, de derde zwerm geschept.

02-07-2014 11:07

Zaterdag j.l. hebben we in Papendrecht onze 2e zwerm bijen geschept. Het ging heel goed eigenlijk, de bijen waren ook snel in de korf gekropen nadat we ze met een schepzak gevangen hadden en in de korf hebben gedaan. De korf was een redmiddel, want na de twee eerder gevangen zwermen hadden we geen kasten meer voorradig. Dit maal stonden er geen mensen of kinderen te kijken, dat vind ik zelf een rustiger gevoel geven, er kan dan ook niemand eventueel geprikt worden. Tenslotte weten wij ook niet van tevoren hoe de bijen zullen reageren. 

De korf is onderaan open zodat ook de imker bij de raten kan komen wanneer nodig. Overigens bouwen de bijen zelf de raten uit met de eigen was die ze zweten uit het achterlijf. In de kasten geeft de imker meestal voorgedrukte wasplaten die de bijen dan weliswaar ook moeten uitbouwen, maar deze was is niet eetbaar voor mensen. De was die de bijen zelf zweten kan gebruikt worden als raathoning of brokhoning. Zowel puur natuur of in potten gestopt met vloeibare honing. 

 

Overigens kregen we een geleende trapladder van de meneer, die ons gebeld heeft voor de zwerm, cadeau! Kwam juist goed uit, want die hadden we nog niet. Aardig hoor.

Enkele foto's: Op de eerste foto zie je de bijen echt de korf naar binnen lopen, het is zelfs een beetje dringen bijgekomen.

De tweede foto laat zien hoe er geschept wordt uit een boom met behulp van een schepzak. Overigens zijn de gele driehoeken in de foto een slinger.