Honing te koop aangeboden op Marktplaats

19-08-2014 11:46

Ik las in het tijdschrift 'Bijenhouden' van juli dit jaar een artikel over het online adverteren om zo de eigen honing aan de man te brengen. Natuurlijk gebeurt dat op allerlei manieren door bijvoorbeeld het hebben van een website om zo je producten te presenteren. Meestal gebeurt dit veel door grote ondernemingen, niet zo gauw door een hobby imker. Deze laatste groep adverteert bijvoorbeeld op Marktplaats. Naast het feit dat er bij de ene imker het product opgestuurd kan worden, kan dat bij een ander bijvoorbeeld weer niet en moet de honing opgehaald worden bij de imker thuis. Weer een andere imker geeft aan dat de koper kan 'bieden' op het product en klaarblijkelijk zo concurreert met zijn prijzen. Weer een ander geeft aan dat de prijs vast is en er dus juist niet geboden kan worden. 

Wat een hot item is in de verkoop is dat veel klanten vragen of het échte honing betreft, met andere woorden of de honing niet aangelengd is met suikerwater. Klaarblijkelijk wordt deze methode in Nederland toegepast? (In buitenlandse honing producten kan dit wel eens voorkomen, weet ik).

Misschien daardoor dat de advertenties op Marktplaats zo verschillen in tekstopmaak, bijvoorbeeld:

 

- "Zomerhoning te koop" Nu te koop zomerhoning net geoogst, per pot van 450 gram. Op te halen. Prijs 5,99 Euro.

of

- "Goyse bio honing te koop!" Heerlijke natuurlijke honing te koop van onze eigen 5 bijenvolken! Het komt direct van de raten, wij voegen dus niets toe zoals in de winkel wel het geval is. 100% natuurlijk. Ook halen wij niet alle honing weg bij de bijen......", enzovoort. 

 

Persoonlijk vind ik de eerste advertentie niet slecht. Gewoon duidelijk: honing, pot grootte, prijs. Klaar.

Met de 2e heb ik dan toch iets meer moeite: Bio honing, wat bedoelen ze???? 'wij voegen niets toe zoals in de winkel wel het geval is'. Dus nu is niet alle honing zuiver in de winkel? Hoe zit dat dan in die winkel waar Nederlandse imkers hun producten verkopen? 'Het komt direct van de raten", nogal wiedes. En wat bedoelen ze 'met wij voegen niets toe'? Wat is het dan wel wat toegevoegd wordt aan honing in de winkels?!.....

 

Deze advertentie vind ik dan toch helemaal verwarrend:

"Te koop 4 kilo emmers rauwe balsemien honing'. Dit is een vaste, scherpe prijs. Verzendkosten 6,95 Euro (voor 1 of 2 emmers gelijk).

100% Hollandse honing, rauw en koud geslingerd. Direct vanaf de imker, geen suiker toegevoegd. Deze honing komt uit het natuurgebied de Biesbosch van de springbalsemien (onbespoten bloemen dus)......Voor meer informatie stuur een email. Afhalen in Nijkerk of verzenden". 

Rauwe honing? balsemien? Veel mensen weten niet wát dit voor plant is. Ja, onbespoten klinkt dan wel weer heel interessant. De Biesbosch? Waar ligt dat? Bij het opzoeken op de kaart van Nederland ligt de Biesbosch zo'n 78 kilometer van Nijkerk af. Of deze imker zou wel heel ver reizen met zijn bijenkasten of hij koopt de honing in via een andere imker die zijn bijen wel bij de Biesbosch heeft staan (vermoed ik). Wederom: geen suiker toegevoegd, en rauw en koud geslingerd. Ik zou als leek niet echt begrijpen wat ze hiermee bedoelen...Het verzenden is wat onduidelijk, voor 1 of 2 emmers verzendkosten 6,95 Euro. Als je dus meer emmers in een keer koopt, betaal je dus dan geen verzendkosten?!

 

Natuurlijk mag iedereen (gelukkig) zijn eigen tekst opstellen, alleen is het misschien wel goed om na te denken over wát er nu precies neergezet wordt in de advertentie.

Wil je als imker geloofwaardig overkomen, moet je dan al die toevoegingen doen van 'rauwe honing', 'koud geslingerd', geen suiker toegevoegd, en wat nog meer zij.....?

Op 10 augustus had ik ook al iets geschreven over dat koud geslingerd zijn van honing en dat die rauw is. Onderaan de tekst staat er een link naar een tv documentaire uit 2007 (!) die nu precies uitlegt wat daarmee bedoeld wordt.

keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2007/afleveringen/01-11-2007