Laatste lammetje geboren!

16-05-2016 11:52

LAATSTE LAMMETJE GEBOREN!

 

Afgelopen donderdagavond de 12e mei was er een lammetje geboren. Verrassing! We zaten te twijfelen of de ooi, Ziva, nu drachtig was of gewoon dik. 

Ik merkte die ochtend al dat Ziva wat afgezonderd was in het groepje en tegen de avond wou ze niet eten. Toen begon er bij mij toch een belletje te rinkelen. 

Tegen half 10 's avonds ben ik nog eens gaan kijken en was het lammetje net geboren. Maar, is het een ooi of ram? 

Meestal kijk ik pas een dag na de geboorte wat het geslacht is om de moeder niet lastig te vallen. Toen ik de volgende dag het lammetje oppakte en bekeek heb ik ook twee keer goed gekeken en zelfs goed gevoeld tussen de beentjes. Ik kon het niet gelozen, het is een ooitje!

 

Dan komt de volgende vraag: wordt het een zwartschimmel ooitje later op latere leeftijd of blijft ze zwart van kleur. Bij haar is het moeilijk te bepalen omdat ze geen echte witte vlekken heeft op haar lijfje. Ze heeft witte haren op de neus, in de oren en achterop de oortjes. Verder is ze helemaal zwart.

De rammetjes hebben duidelijk witte vlekken waardoor de kleur van de vacht later wel duidelijk wordt.

 

En ditmaal is het lammetje geboren terwijl Steven, de ex-ram, ook rondliep in het stalletje. Hij deed helemaal niets, liet het lammetje gewoon met rust, terwijl toen hij thuis nog stond met de ooien hij nogal geirriteerd reageerde op de lammeren. Misschien voelt hij zich beter in zijn vel nu hij op een groter grasveld loopt?!

 

Twee foto's van het ooitje waar goed de witte kleuren op te zien zijn.

Dan twee foto's van de rammetjes.

 

Ooitje: wit achter op de oren.

Ooitje; wit op neus en in de oren.

Dan de rammetjes:

Haar naam is Beatrice van-de-baanhoek

 

Update:

Volgens een fokker, die de foto's bekeken heeft, wordt ze een zwartschimmeltje.