Late Summer Fair Sliedrecht

13-09-2014 19:28

Vandaag, de 13e september, hebben we weer samen met Stichting Sliedrecht Groen en Garden Inspirations een kraam(pje) bemand op de Kerkbuurt te Sliedrecht.

Het was dit jaar (in tegenstelling dus met vorig jaar) wel mooi weer en eigenlijk best aangenaam qua temperatuur en dat ondanks het feit dat we in de schaduw stonden met de kraam. 

We hebben gratis bloemzaden zakjes uitgedeeld waarin specifiek bloemzaden zitten die als drachtplant dienen voor bijen, hommels, vlinders en andere vliegende insecten. We moeten echt met ons allen ons gaan inzetten voor de natuur willen we onze (klein)kinderen nog een groene toekomst kunnen bieden. Zijn er geen honingbijen meer, dan zullen we toch echt zelf met penseelkwastjes de bloemen van fruitbomen en groenten gaan bestuiven. Het klinkt lachwekkend, maar helaas doen ze dit al in China. 

 

Maar goed, ik dwaal af. Op ons deel van de kraam plaatsen we enkele voorwerpen die en materiaal dat we gebruiken als we gaan werken in de bijen (zo heet dat dan). Ook hebben we andere bezienswaardigheden mee die te maken hebben met het bijenhouden. Zoals bijenwas en propolis. Maar ook gereedschap zoals de honingslinger, de ontzegelvork. Maar ook informatiefolders over bijen(houden), folders over planten en struiken die specifiek door de bijen (en hommels) bezocht worden voor hun stuifmeel en nectar. En wat wij -de imkers- niet konden beantwoorden qua plantenvragen vroegen we gewoon aan onze medestandhoudster Carolien van Zessen van Garden Inspirations uit Sliedrecht. Zij kan u ├ílles vertellen over het aanleggen van tuinen en over het planten van struiken en bomen, de inrichting van de tuin en ga zo maar door. Overigens heeft Carolien ook het tuinontwerp gemaakt voor de nieuwe Roald Dahl school in Sliedrecht! Kijk maar eens op: www.gardeninspirations.nl/index.html

 

Het blijft moeilijk om heel snel in korte tijd mensen uit te kunnen leggen wat het nut is van de bijen, laat staan dat we uitleg kunnen geven over enkele voorwerpen die we uitgestald hebben op de tafel. Veel mensen hebben toch weinig tijd of willen graag snel doorlopen over de markt. Erg jammer vinden we dat, we zijn zo enthousiast dat we graag andere mensen in ons enthousiasme mee willen trekken. Ach, we moeten gewoon niet te snel van stapel lopen en rustiger aan doen. 

Blijkt dat toch veel mensen ons adres op de Baanhoek kennen in verband met de honingverkoop. Hadden we helemaal geen idee van eerlijk gezegd en toch is dat erg leuk om te horen....

We willen graag al die mensen bedanken die een pot honing gekocht hebben bij ons en die hun interesse hebben getoond in de bijen en de natuur om ons heen. Overigens staat Stichting Sliedrecht Groen voor al het behoud van "het groen" in Sliedrecht. Ze richten zich "op het vaststellen en handhaven van een groennorm binnen de gemeentelijke grenzen en directe omgeving van Sliedrecht". sliedrechtgroen.nl/

 

Overigens heeft Stichting Sliedrecht Groen een prijsvraag opgesteld waar de 5 namen van 5 verschillende bomen geraden moeten worden. Het bleek toch moeilijk te zijn merkten we om de 5 namen te kunnen opnoemen. We zijn zelf ook benieuwd wie de prijs gewonnen heeft, wordt nog vervolgd dus. Overigens waren het alle 5 bomen die als drachtplant voor bijen dienen. 

Enkele foto's van de dag: