Oogziekte!

15-08-2016 11:19

Ons lammetje, van eigen fok zal ik maar zeggen, begon op zaterdag van die kleine oogjes te maken. Dat wil zeggen, ze begon haar ogen dicht te knijpen en er leek ook vocht uit het oog te komen, alsof ze goed verkouden was en er een oogontsteking bijgekregen had. 

De moeder begon gisteren dezelfde symptomen te vertonen dus heb ik vanmorgen de dierenarts gebeld. 

Hij kwam gelukkig vrij snel en constateerde inderdaad een oogontsteking, ontstaan door een bacterie die door vliegen verspreid wordt onder de dieren. 

 

Hij gaf hen een antibiotica injectie (ongelooflijk lange naald! Je zou voor minder al bang worden) en een oogzalf. Deze moet 3 maal daags toegediend worden en zo voorzichtig dat het oog niet per ongeluk aangeraakt wordt bij het zalven. Dat betekent dat Raymond mij dus helpen mag, vrijwillig of onvrijwillig vrees is, want alleen is wat moeilijker dan met z'n twee-en. Het hoofd moet vooral stil gehouden worden bij het zalven anders zit alles overal en nergens en tenslotte nóg niet in het oog. Ik weet aardig hoe dat werkt, hebben we met de katten ook eens gehad.

 

De bacterie schijnt een incubatie tijd te kunnen hebben van weken, maar eenmaal uitgebroken zijn de effecten al na 1 á 2 dagen goed zichtbaar.

Volgens mij noemde hij het Keratojunctivitis.

Als het maar werkt, moet binnen 2 dagen toch al verbetering optreden, zoniet, weer bellen met de dierenarts.