Vogelgriep

21-11-2014 09:57

Nu is er in Ter Aar (Zuid-Holland) ook al vogelgriep geconstateerd ditmaal in een pluimveebedrijf met ongeveer 43.000 kippen. 

Vorige week was er ook al vogelgriep uitgebroken bij een bedrijf met 150.000 kippen (!) in Hekendorp (Utrecht). Het gaat hierbij om de voor mensen gevaarlijke variant H5N8. (nl.wikipedia.org/wiki/H5N1).

Een grote financiele strop voor beide bedrijven, niet te vergeten wat een dierenleed het oplevert. (De kippen worden vergast voordat ze geruimd en vernietigd worden). 

Toch vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat een overdekt bedrijf (waar de kippen niet buiten in de open lucht komen), besmet kunnen raken door de uitwerpselen van trekvogels. Voor zover ik dacht horen diegene die zo'n schuur met kippen betreden eerst hun schoeisel te ontsmetten door ze te dopen in een ontsmettende vloeistof die bij de ingang van de schuur staat opgesteld. Een logische verklaring voor de besmetting zou dan -volgens mij zijn- dat dit niet heeft plaatsgevonden.

En direct komt bij mij dan de vraag naar boven of het dan verstandig is legbatterijkippen in zo'n grote getalen op te sluiten in een te kleine huisvesting, de bekende kooitjes waar ze met z'n vieren op een oppervlakte van een A4-tje leven. De Europese Commissie heeft daar overigens in 2012 al eisen aangesteld met regels dat de kippen moeten kunnen leven in strooisel met een legnest en in grotere hokken. De legbatterijen zijn dan ook verboden, maar dat schijnt toch niet uitgevoerd en nageleefd te worden door verschillende landen, waaronder ook Nederland. Zie ook: www.nu.nl/economie/2840895/eu-eist-actie-nederland-legbatterijen.html