Yes, een nieuwe zwerm gevangen in Papendrecht

10-06-2014 09:20

Het blijft altijd een gok qua slagen wat het "vangen" van een zwerm betreft. Er spelen allerlei factoren mee natuurlijk. 

Maar deze was echt geslaagd. We werden gebeld zondag over een zwerm die in een boom hing (zo'n 3 meter hoog) en of we deze wilde komen scheppen. We vinden het eigenlijk veel te leuk om te doen ook al zei ik eerder in een ander nieuwsbericht dat het niet zo onze bedoeling was. Heb ik mij daar effe in vergist.

Maar goed, gezien mijn  allergie is het ook een gok. Heb trouwens altijd mijn Epipen bij me die ik gebruiken kan als het nodig zou zijn. 

De zwerm: inderdaad, hoog in een boom. Hing niet zo ongelukkig zoals onze eerste zwerm in een beukenhaag hing en verwikkeld was in de takken.

Deze hing netjes in een tros aan één tak, dus met behulp van een schepzak (een grote zak waarvan je de onderkant sluiten kunt) gekoppeld aan een verlengstok hebben we de zwerm in één keer grotendeels gevangen en in een kast gedaan. Ik denk dat het zo'n twee uur duurde voordat de rest van de bijen zich in de kast hadden verschanst bij de koningin. Alles verliep zonder prikken van de bijen en onder veel belangstelling van omwonenden. 

Trouwens het is altijd goed om toch enige afstand te houden van een zwerm ook al zijn zwermen in het algemeen niet agressief.